به گزارش شهرآرانیوز موضوع آب و خشک سالی نگاه شهروندان را به سمت وسوی استفاده بهینه از منابع موجود آبی کشانده است. برخی از شهروندان در پیامهایی موضوع فضای سبز مشهد و نحوه آبیاری آن را مطرح کرده اند.
در نمونه دیگری از پیامهای مردمی آمده است: «الان چمن کاری برای مشهد درست است؟ وقتی آب نداریم چرا باید داخل بولوارها چمن کاری شود؟ همیشه که نباید به مردم گیرداد که این طور یا آن طور استفاده کنید. تا وقتی درختان را با آب شرب آبیاری کنیم و ماشینهای خودمان را داخل کارواش با آب آشامیدنی تمیز کنیم چگونه میتوانیم توقع داشته باشیم که کفگیر آب به ته سد نخورد؟»
موضوع آبیاری فضای سبز مشهد از جمله موارد مطرح در پیامهای مردمی است. اینکه شهرداری مشهد چگونه برای آبیاری فضای سبز مدیریت آب کرده است را از عبدا... سلطان احمدی، معاون مهندسی آب سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد جویا میشویم.
او موضوع مدیریت آب را یکی از محورهای مورد تأکید شهرداری مشهد برمی شمارد و میگوید: اقدامات شهرداری منوط به سال جاری و اوج گرفتن پدیده خشک سالی در مشهد نیست. سال هاست شهرداری مشهد در حوزه مهندسی آب و استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود ورود کرده است.
وی در ادامه به اجرای طرح بزرگ شبکه جداسازی آب شرب از خام اشاره میکند: مجری این طرح سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد است. در همین راستا طرح جداسازی آب شرب از خام از سال ۸۶ وارد فاز اجرایی شد و در حال حاضر این طرح ۶۳ درصد پیشرفت داشته است.
معاون مهندسی آب سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد به جزئیات بیشتری از این طرح اشاره دارد و در این ارتباط میگوید: براساس این طرح، تمام مناطق مشهد از طریق شبکه به منابع آبی شهرداری مشهد نظیر چاه ها، پساب و... متصل میشود. به عبارتی آب از شرق به غرب منتقل میشود.
به گفته سلطان احمدی در مناطق ۱۰ و ۱۲ و نیز قسمتی از منطقه ۹ و کمربند سبز مشهد از این پروژه استفاده میکنند.
معاون مهندسی آب سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد در پاسخ به زمان پایان پروژه میگوید: با برنامه ریزیهای صورت گرفته سال ۱۴۰۸ شبکه جداسازی آب شرب از خام تکمیل خواهد شد.
معاون مهندسی آب سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد میزان نیاز آبی مشهد به پساب و چاهها را این طور پاسخ میدهد: خودکفایی شهرداری به لحاظ منابع آبی در حدود ۵۵ درصد است. برای نیاز آبی فضای سبز شهرداری مشهد برای سال جاری باید گفت که ۲۴ میلیون مترمکعب نیاز آبی داریم.
به گفته او از این ۲۴ میلیون متر مکعب نیاز آبی، در حدود ۲ میلیون مترمکعب آن نیاز آب شرب پارکهای ما برای مصارف مردمی است.
سلطان احمدی میافزاید: بازچرخانی آب یکی از اقدامات مورد تأکید شهرداری مشهد است. در این باره تصیفه خانه محلی (لوکال) چهل بازه را داریم که یکی از پیشرفتهترین تصفیه خانههای کشور است. در مجموع و با برنامه ریزی صورت گرفته تا پایان سال و از محل تصفیه خانه چهل بازه و خین عرب میتوانیم ۴ میلیون مترمکعب پساب داشته باشیم.
او حذف تانکرها از شبکه آبیاری فضای سبز مشهد را منوط به اجرای کامل شبکه جداسازی آب شرب از آب خام میداند و میگوید: هر قدر شبکه آب توسعه یابد و آب با لوله منتقل شود بی شک هدر رفت آب نیز کاهش خواهد یافت. علاوه بر آن آلودگیهای محیطی نیز کاهش مییابد.
سلطان احمدی این را نیز میگوید که هم اکنون ۹۰ درصد سطح شهر مشهد مجهز به آبیاری تحت فشار (بارانی، قطرهای شیرهای هیدارت و...) است. او این را هم اضافه میکند که در ۱۰ درصد باقی مانده شهر مشهد به دلیل شرایط جغرافیایی امکان استفاده از شرایط آبیاری تحت فشار وجود ندارد.
به گفته معاون مهندسی آب سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد در حال حاضر در مناطق ۱۰ و ۱۲ که شبکه آب به صورت کامل اجرا شده است دیگر تانکر حضور ندارد. کشت گیاهانی مقاوم در برابر کم آبی از دیگر اقداماتی است که سلطان احمدی به آن اشاره دارد.
حمید شرکت سعدی، سرپرست اداره کل بهبود محیط زیست شهری شهرداری مشهد است. او برای آبیاریها توضیحاتی میدهد: در حال حاضر کمتر از ۸ درصد مساحت لکههای فضای سبز به صورت تانکری آبیاری میشوند.
شرکت سعدی در ادامه به منابع آبی در اختیار شهرداری مشهد اشاره دارد. به گفته او، تأمین آب فضای سبز شهر مشهد از منابع مختلف از جمله چاههای غیرکیفی و پساب تأمین میشود.
سرپرست اداره کل بهبود محیط زیست شهری شهرداری مشهد، پراکندگی و نحوه توزیع منابع آبی را دلیلی برای استفاده از تانکرهای آبیاری ذکر میکند. شرکت سعدی میگوید: به دلیل اینکه این منابع توزیع یکنواختی در شهر ندارند شهرداری مشهد ناچار است که برای تأمین آب برخی از لکههای فضای سبز از حمل آب تانکری استفاده کند.
او تعداد تانکرهای فعال شهر مشهد که کار جابه جایی آب را انجام میدهند در حدود ۸۰ دستگاه ذکر میکند و میگوید: موضوع کاهش وابستگی فضای سبز مشهد به حمل آب با تانکر و کاهش تردد تانکرها در سطح شهر از سالهای گذشته مطرح بوده و در این باره طرح اجرای شبکه جداسازی آب شرب از خام (شبکه مستقل آبیاری فضای سبز) در حال اجراست.
سرپرست اداره کل بهبود محیط زیست شهری شهرداری مشهد میگوید: با اتمام این پروژه در سالهای آتی تردد تانکر در سطح شهر حذف خواهد شد. پاسخ شرکت سعدی برای اعتبارات مورد نیاز به منظور اجرای طرح جداسازی شبکه آب شرب از خام از این قرار است: برای حذف کامل تردد تانکری و تأمین آب پایدار برای فضای سبز به اعتباری در حدود ۵۰ هزار میلیارد ریال نیاز است.
به گفته شرکت سعدی، استفاده از پساب یکی از اقدامات شاخص شهرداری برای حفظ ذخایر آبی با کیفیت است. او در ادامه بیان میکند: برای این موضوع اخیرا نسبت به تفاهم پیش خرید ۱۰.۵ میلیون مترمکعب پساب در سال اقدام شده است که پس از تصویب در شورای اسلامی برای سالهای آتی عملیاتی و اجرایی خواهد شد.